Home

 Welkom op onze site!

De SAR (Sea Air Rescue) eenheid werd in 1959 opgericht voor opsporings- en reddingsvluchten, met als extra taak TAR (Tactical Air Rescue) voor in oorlogsgebieden. Later, vanaf 1977, werden de helikopters pas regulier ingezet om patiënten met een spoedeisend karakter van de waddeneilanden (behalve Texel) naar ziekenhuizen op de vaste wal te vervoeren. De SAR/TAR-vlucht behoorde tot het 298 Squadron van de GLV (Groep Lichte Vliegtuigen), gestationeerd op de vliegbasis Ypenburg en kreeg als werkgebied de schietgebieden bij Vlieland en Terschelling. In de begintijd werd gevlogen met de Alouette II helikopter.

sar-all-II

In 1966 werd de SAR/TAR-vlucht een zelfstandige eenheid en werd de Alouette II vervangen door de grotere en snellere Alouette III. In 1968 kreeg de SAR/TAR-vlucht Vliegbasis Soesterberg als thuisbasis. De Tactical Air Rescue taak werd vervangen door luchtfotografie en de eenheid werd belast met transportvluchten voor leden van het Koninklijk Huis. Vanaf dat moment heette de reddingseenheid: SAR (Search and Rescue) / fotovlucht. In 1977 werd de SAR/fotovlucht op de luchtmachtbasis in Leeuwarden gestationeerd. Door decentralisatie als gevolg van deze verhuizing raakte de eenheid de taak ten behoeve van het Koninklijk Huis kwijt.

sar-allouette3-55jaar

In 1994 werd de Alouette III helikopter vervangen door de Agusta Bell AB-412 SP. Daarbij raakte de SAR-vlucht haar luchtfotografie taak kwijt. Enkele jaren later werd de eenheid officieel het 303 (SAR) Squadron. Door de komst van de AB-412 konden de als maar toenemende patiëntvluchten op een veel professionelere manier worden uitgevoerd. Door de grootte en modernere inrichting van de cabine werd het bijna een vliegende ambulance. Als gevolg van de uitfasering van de Lynx van de Koninklijke Marine kwam enkele jaren geleden ook de kustwacht taak bij het 303 Squadron.

sar-ab412-55jaar-sar

Na 55 jaar is per 1 januari 2015 een einde gekomen aan de 24 uur inzetbaarheid van deze prachtige eenheid. Per genoemde datum is het 303 (SAR) Squadron, als gevolg van wederom een bezuinigingsmaatregel, opgeheven…